Kan noen finne ut at jeg har tatt opp lån til forbruk?

lan

Enten man ikke ønsker at venner og familie skal finne ut at man har tatt opp et forbrukslån, eller at det rett og slett er partneren sin man ønsker å holde gjelden skjult for, så er det mange som lurer på om andre kan finne ut at man har tatt opp et lån til forbruk. Er du kun interessert i svaret, så kan vi allerede innledningsvis fortelle deg at det i utgangspunktet ikke er mulig for andre å finne ut om du har tatt opp et forbrukslån – forutsatt at du spiller kortene dine riktig.

Finnes ikke noe offentlig gjeldsregister

Selv om mange politikere og personer innen finansbransjen mener at tiden er inne for et gjeldsregister, så eksisterer ikke noe slikt per dags dato. Med andre ord finnes det ingen oversikt eller database der du kan søkes opp og dine forbruks- eller kredittlån avdekkes. Det er kun den aktuelle banken som har innsikt i lånet ditt, og følgelig måtte man ha tatt kontakt med banken for å få informasjon om lånet. Og de oppgir naturligvis ikke slik sensitiv informasjon til hvem som helst, slik at lånet i utgangspunktet er hemmelig for omverdenen.

Fakturaer, varsler og inkasso

Den «eneste» måten noen andre kan finne ut at du har tatt opp et forbrukslån på, er dersom de ser «bevisene». Med det mener vi regninger som kommer i posten, inkassovarsler som dukker opp hvis du ikke har betalt for deg, og kanskje e-poster eller tekstmeldinger fra banken din som gjelder lånet. Skal man holde en slik ting skjult for partneren – noe vi naturligvis ikke anbefaler – så er det først og fremst på denne måten at andre kan finne ut at du har tatt opp lån til forbruk. Med andre ord er det lite sannsynlig at personer man ikke bor/oppholder seg med får vite om det.

Heller ikke bankene vet for mye om deg

Det er fullt mulig å søke om forbrukslån i flere banker samtidig, ettersom dette tidligere nevnte gjeldsregisteret ikke finnes. Det vil ta flere måneder, og kanskje år, før et forbrukslån dukker opp på selvangivelsen din, og følgelig er det mulig å ta opp flere slike lån på kort tid. Banken har ingen opplysninger om hvor mye gjeld du nylig har tatt opp i andre banker, og har heller ingen måte å finne ut av dette på annet enn å spørre deg direkte.