Kredittkortets opprinnelse og utvikling

 

Kredittkortets oppfinner er fra USA og heter Frank McNamara. Det er ikke fordi kredittkortet er en veldig gammel oppfinnelse, det kom til verden i 1949. Men en kan rolig konstatere at det har gått fort siden den gangen. Historien er utrolig enkel og det er ikke slik at Frank McNamara hadde tenkt over denne oppfinnelsen i flere år. Mr. McNamara var ute og spiste på en restaurant. Etter middagen, skulle han betale for måltidet og oppdaget at han hadde glemt lommeboka. Hva gjør en klok mann da? Jo, han gir servitøren visittkortet sitt. Så det gjorde Mr. McNamara. Han signerte på visittkortet og ba om at restauranten sendte en faktura til kontoret. På den enkle måten hadde Mr. McNamara oppfunnet det første «kredittkortet» i verden.

Grunnleggelsen av Diners Club

Etter dette, syntes Mr. McNamara at det burde finnes et system, som gjorde at en kunne gjøre opp for seg, selv om en ikke hadde tilgang til kontanter akkurat der og da. Han grunnla derfor bedriften Diners Club.  Og hvem skulle kunne vite, at Diners Club 65 år senere ville være et av verdens mest populære kredittkort. Et kort har nesten 19 millioner brukersteder. Mr. McNamaras tanke, var at en skulle slippe å ha med seg penger, men i stedet kunne bruke kredittkortet som betaling. Diverse hoteller, restauranter og bensinstasjoner var kjappe til å gå med på ideen og så samtidig en mulighet for å øke salget ved å la gjestene sine bruke kredittkort.

Bank of America, Visa og Masterchange

Flere så en fordel med disse kredittkortene i følge kredittkortportalen Kredittkort-info og det tok ikke mange år før mektige Bank of America kom på banen med sine egne kredittkort. Disse finnes fortsatt den dag i dag og går under navnet Visa. Siden kom det et annet kjent kredittkort, Masterchange, som siden ble endret til Mastercard. I dag finnes det ca. 900 millioner Visa kort på verdensplan og rundt regnet 750 millioner Mastercard. Imponerende utvikling på rundt 60 år.

Internasjonale kredittkort

I 1958 kom det enda et kredittkort, American Express, som i dag er verdens fjerde største kredittkort om en måler antall kort i omløp. American Express var det første kortet som kunne brukes utenfor USAs grenser og dette kortet var begynnelsen på bruken av kredittkort internasjonalt. Kortet ble fort veldig populært blant forretningsfolk som var på reise ofte. Det gikk enda en årrekke og da den første minibanken ble lansert i 1970, begynte kredittkortene for alvor å bli kjent og tilgjengelig for folk flest.  Kortene kunne begynne å erstatte sjekker og kontanter og kunne brukes til betaling på flere og flere steder. Mange fikk øynene opp for å slippe å ta ut kontanter fra banken og i stedet bruke kredittkort.

Siden har utviklingen fortsatt og i dag har disse kortene flere titalls millioner brukersteder. I dag er det stor konkurranse om kundene og kredittkortutstederne blir mer og mer fantasifulle når det gjelder å lokke nye kunder til å bruke akkurat dem. Du får i dag en viss kredittgrense du kan bruke når du skal shoppe og du kan enda vente mellom 45 – 50 dager før du betaler for dine kjøp. Du blir tilbudt mange ulike rabatter, bonuser eller cashback fordeler, alt sammen for å gjøre det enda mer interessant å bruke et kredittkort.