Lønner det seg med firmabil?

Hvis man kjører mye i forbindelse med jobb, så er det nærmest en selvfølge at arbeidsplassen skal betale for driften av bilen og kjøringen din. Kjører man veldig mye så vil mange også ha tilgang til fri bruk av bilen på fritiden, noe som også kan være både fristende og tilsynelatende gunstig. Men er det nødvendigvis så lønnsomt med firmabil som man tror? For ettersom man er skattepliktig av den fordelen man har av bilen, så kan det fort bli snakk om en nokså stor skattesum dersom bilen er forholdsvis ny.

Så mye må du skatte av privat bruk

Har du firmabil som du kan disponere privat, så må du skatte av bilens listepris for å «gjøre opp for» den fordelen du har av «gratis bil». Dette en regel som ble innført så sent som i 2006, og når bilen har en listepris på under 280 000 kroner, så er skatteprosenten på 30%. Er listeprisen høyere enn som så, så må det skattes ytterligere 30% av hver eneste krone over denne listeprisen.

Et enkelt eksempel på en firmabil som har en listepris på rundt 400 000 kroner, vil gi deg en skattepliktig fordel på drøye 110 000 kroner. For en person med en gjennomsnittlig inntekt vil dette trolig utgjøre en ekstraskatt på omkring 40 000 kroner, noe som naturligvis blir en nokså stor utgift hver måned. På en annen side må man naturligvis tenke på at man slipper å drifte bilen.

Ja, du sparer trolig penger

Skal man sammenligne hva en person som eier en like dyr bil blir nødt til å betale for å drifte den, fylle bensin og betale et lån på den, så vil man fortsatt spare en god del penger. Trolig vil en lignende privat drift av den samme bilen ligge på i overkant av 100 000 kroner med normal kjøring og et normalt godt billån. Følgelig er det ganske mye penger å spare på å ha firmabil, selv om det ikke er «gratis» slik mange kanskje tror. Her gjelder det bare å ta hensyn til dette, slik at man ikke går på en stor smell når selvangivelsen kommer.

Firmabil nesten alltid mest gunstig

Enkelte bedrifter vil tilby deg økt lønn mot at du selv kjøper og drifter bil. I de aller fleste tilfeller vil man gjennom firmabil kunne få en langt dyrere bil og allikevel ha mindre månedlige utgifter, og samtidig mindre risiko, enn hvis man velger økt lønn og ordner med bil selv. Men er man ikke så veldig kresen til hvilken bil man kjører, så kan man fort få nokså mye ekstra penger i lønn og kjøre en billig bil. Forutsatt at det passer med bedriftens profil naturligvis, og ettersom man trolig da er avhengig av bilen i jobb, så gjelder det også å ha en pålitelig bil som får deg frem. Så i de fleste tilfeller vil firmabil alltid være den mest gunstige løsningen.

Mer om firmabil

https://www.altinn.no/no/Starte-og-drive-bedrift/Drive/Skatt-og-avgift/Skattetrekk-for-ansatte/Beskatning-av-firmabil/

http://www.dn.no/privat/2015/05/05/2153/Motor/dropp-firmabil–spar-titusener